Een auto kopen is een toffe stap voor jou en je bedrijf. Je hebt ineens meer vrijheid en je kan overal heen rijden. Voordat je gas geeft zijn er een paar dingen waar je op moet letten. We zetten de belangrijkste tips voor je op een rijtje zodat je jouw ideale auto vindt.
1. Stel jezelf alvast de juiste vragen
Voordat je een auto kiest op uitstraling of merk, is het belangrijk dat de auto ook voldoet aan jouw wensen. Wat zijn die eigenlijk en wat heb je nodig? Denk aan de volgende punten:
-
Waar ga je de auto voor gebruiken?
-
Wat voor type auto sluit aan bij je bedrijfsuitstraling?
-
Welke afstanden rij je?
-
Welk bereik heb je nodig (in geval van een elektrische auto)?
-
Wat mag de auto kosten, zowel zakelijk als privé?
-
Welke rechtsvorm heb je? Dit is handig om te weten vanwege de bijtelling.
2. Neem tijd om een goede keuze te maken
Het klinkt vanzelfsprekend, maar het is echt belangrijk om de tijd te nemen en niet binnen een dag je keuze te maken. Kijk veel om je heen, vraag andere mensen wat ze rijden en of ze daar tevreden over zijn. Ga ook echt langs bij dealers voor een proefrit. Je moet eerst in de auto rijden, voordat je kan stellen of deze auto iets voor je is. Denk niet alleen aan hoe je er nu voor staat, maar probeer ook te bedenken wat voor auto je over 3 jaar nodig hebt. Is je situatie dan nog steeds hetzelfde?
3. Kun je het betalen?
Het kan een maand goed gaan met je bedrijf, maar voor een luxe auto moet het wel iets langer goed gaan. Kijk daarvoor naar je gemiddelde cijfers van bijvoorbeeld afgelopen (half) jaar en doe een prognose voor de komende tijd. Financiele stress hebben vanwege je auto, wil je ten alle tijden voorkomen. Als je te maken hebt met een leasemaatschappij moet deze overigens ook akkoord geven voor de aanvraag. Daarvoor kijken ze naar je jaarcijfers.
Wees realistisch en vraag je af of je de auto kunt betalen. In goede, maar ook in slechte tijden. Is het dan een verantwoordelijke keuze? Als je een boekhouder hebt kan die je waarschijnlijk meer inzicht geven in wat een auto mag kosten.
4. Privé rijden of niet?
Rij je meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan betaal je bijtelling. Onder bijtelling vallen de fiscale kosten van het privégebruik van een zakelijke auto. Dit is een percentage van de nieuwwaarde van de auto. Bijtelling betekent dat je een bepaald percentage van de fiscale waarde van de auto bij je inkomen moet optellen. De hoogte hiervan is afhankelijk of je wel of geen elektrische auto rijdt én de rechtsvorm van je bedrijf. Voor een eenmanszaak/vof gelden andere regels dan een BV. Hierover betaal je inkomstenbelasting. Voor elektrische auto's is de bijtelling in 2024 over de eerste €30.000,- van de cataloguswaarde 16%.
Het verschil tussen een btw- of marge auto
Een marge-auto is een auto waarvoor de btw al een keer is betaald, bijvoorbeeldals de auto is gekocht door een particulier. Als een auto eenmaal als 'marge-auto' wordt beschouwd, kan die niet meer veranderen in een 'btw-auto', waarbij je als ondernemer de btw kunt aftrekken. Dit komt omdat je de btw alleen kunt aftrekken bij de eerste aankoop van de auto door een bedrijf. Bij marge-auto's zit de btw al in de koopprijs en kun je die niet meer apart terugvragen. Dus, eens een marge-auto, altijd een marge-auto.
5. Hoe flexibel je wil zijn?
Kies je voor gemak met een leasecontract of heb je de auto liever in eigen beheer? Als je een auto koopt ben je flexibeler, je zit niet vast aan een leasecontract en de auto staat op je balans. De restwaarde kan erg fluctueren en ook de kosten van de auto zijn voor jezelf. Deze keuzes moet je ook meenemen in je overweging. Wat past bij je?
6. Te mooi om waar te zijn
Als je een auto leaset komt het minder vaak voor dat er wat aan mankeert, meestal zijn het nieuwe auto's. Toch is het goed om twee keer na te denken voordat je een handtekening zet. Als je een contract afsluit van meerdere jaren wil je zeker weten dat het goed zit. Waar let je dan bijvoorbeeld op? Denk aan:
-
Wat er in de kleine lettertjes staat;
-
Of er winterbanden bij in zitten;
-
Hoe hoog het eigen risico is;
-
Of de uitvoering klopt bij hoe jij ‘m hebt samengesteld;
-
Juistheid van de offerte op basis van het aantal km's.
Het is goed om een beetje te onderhandelen, offertes op te vragen en goed over je keuze na te denken. Vind je het lastig om zelf te bepalen of het goed zit? Een automakelaar ontzorgt je bij dit hele proces.
7. Tijd voor een proefrit
Het maken van een proefrit kan doorslaggevend zijn voor het maken van een keuze. Als de auto lekker rijdt ben je al gauw tevreden.Dit zijn enkele dingen waar je op moet letten tijdens het maken van een proefrit:
- Wat is je eerste indruk?
- Wees kritisch
- Neem een meetlint mee
Ervaar je dat echte wow-effect? Dan is dit misschien wel de auto waar jij de komende jaren van kunt genieten.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Automakelaardij Duipmans. Heb je hulp nodig bij de aankoop van een auto?