Welke subsidies zijn er voor startende ondernemers?

Welke subsidies zijn er voor startende ondernemers?

Ben je onlangs gestart als zelfstandig ondernemer? Om de beginfase te overbruggen kun je gebruikmaken van verschillende subsidies. Ben je een bedrijf gestart vanuit een uitkeringssituatie? In dit artikel lees je meer over de belangrijkste subsidies en regelingen voor startende ondernemers.

Er zijn verschillende subsidies waar je als startende ondernemer aanspraak op kan maken. De overheid wil hiermee ondernemerschap stimuleren. Er zijn vele subsidies voor zzp’ers en andere ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Denk bijvoorbeeld aan fiscale subsidies (belastingvoordelen), Europese subsidies, maar ook nationale en regionale subsidies. We hebben een overzicht gemaakt van de belangrijkste subsidies voor starts:

Fiscale subsidies voor een startende ondernemer

Ben je minder dan vijf jaar ondernemer? Dan kom je in aanmerking voor een aantal belastingvoordelen. Voor een startende ondernemer zijn de volgende fiscale subsidies belangrijk.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is de bekendste aftrekpost voor ondernemers. Als je aan de gestelde voorwaarden voldoet (zoals het urencriterium), mag je deze aftrekpost toepassen op jouw belastingaangifte.

Startersaftrek

Naast de zelfstandigenaftrek is er ook de startersaftrek. Dit is na de zelfstandigenaftrek een van de belangrijkste aftrekposten voor een startende ondernemer en maakt deel uit van de zelfstandigenaftrek. In 2024 bedraagt deze €2.123 per jaar. Je kunt deze aftrek drie keer gebruiken in de eerste vijf jaar van je onderneming door een bedrag tot € 2.123 van je belastbare winst af te trekken.

Om in aanmerking te komen voor de startersaftrek moet je voldoen aan de volgende 3 voorwaarden:

  • je moet recht hebben op de zelfstandigenaftrek;
  • je mag in de 5 jaar voorafgaand aan het belastingjaar, niet vaker dan 2 keer gebruikmaken van de regeling.
  • je mag in de 5 jaar voorafgaand aan het belastingjaar minimaal 1 jaar geen eigen bedrijf hebben gehad.
  • Als startende ondernemer kun je gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek. Hiervoor dien je te voldoen aan de volgende voorwaarden:
  • je hebt op 1 januari de AOW-leeftijd nog niet bereikt;
  • je voldoet aan het urencriterium van 1.225 uur voor jouw bedrijf.

Aanloopkosten aftrekken

De kosten die je hebt gemaakt bij het opstarten van je onderneming mag je meenemen bij je eerste belastingaangifte. Het gaat om kosten voor de oprichting van je bedrijf en de aankoopkosten van werkmiddelen zoals laptops of een website. Al deze kosten maak je voor je bedrijf en mogen bij de eerste belastingaangifte worden meegenomen. Om de aanloopkosten te kunnen aftrekken is het belangrijk dat je de facturen en administratie goed bijhoudt.

Bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)

Heb je als startende ondernemer financiële ondersteuning nodig? Dan heb je wellicht recht op financiering vanuit het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). In verschillende situaties kun je financiële ondersteuning krijgen via de gemeente.

Om hiervoor in aanmerking te komen dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  • je voldoet aan een urencriterium van 1.225 uur per belastingjaar;
  • je inkomen is lager dan de bijstand;
  • je kunt geen lening van de bank of borgstellingsfonds krijgen.
  • Een bbz-uitkering bestaat uit twee onderdelen: een bedrijfskapitaal/starterskrediet en een aanvulling van je inkomen, gedurende 12 tot 36 maanden.

Als starter kom je alleen in aanmerking voor een rentedragende lening van maximaal 45.670. Ben je al langer werkzaam als zzp’er? Dan kun je bedrijfskapitaal als gift krijgen.

Borgstelling mkb-krediet

Soms krijg je als starter van de bank een lening, omdat je als ondernemer weinig zekerheid hebt. Met de Borgstelling mkb-krediet kun je bij de bank meer geld lenen dan je op basis van jouw onderpand kunt krijgen. Voor deze subsidie kom je pas na 3 jaar ondernemen in aanmerking.

Arbeidsongeschiktheidsuitkering

Ben je langdurig arbeidsongeschikt? Dan kun je alsnog een bedrijf opzetten, als je gebruik maakt van een Ziektewet-, WAO-, WAZ-, Wajong- of WIA-uitkering. Bij deze subsidievorm kun je denken aan het recht op een starterskrediet en vergoedingen voor een tolk of inkomenssuppletie (een gedeeltelijke uitkering).

Mkb-winstvrijstelling

Dit bedraagt 14% en is een aftrekpost op je winst. Met de mkb-winstvrijstelling verlaag je je fiscale winst, waardoor je minder belasting hoef te betalen. De winst moet je wel eerst verminderen met de ondernemersaftrek. Als medegerechtigde krijg je geen mkb-winstvrijstelling over de winst die je hebt behaald. Lijdt je bedrijf verlies? Dan verkleint de mkb-winstvrijstelling het fiscale verlies. In zo’n situatie pakt deze vrijstelling nadelig uit voor jou als zelfstandig ondernemer.

Erasmus for Young Entrepreneurs

Dit is een Europees uitwisselingsprogramma dat ondernemers de mogelijkheid biedt om ervaring op te doen en kennis uit te wisselen met succesvolle ondernemers in andere Europese landen. Het voornaamste doel is het stimuleren van ondernemerschap, een internationale samenwerking bevorderen en het Europese ondernemersnetwerk versterken. Het programma biedt nieuwe ondernemers praktische ondersteuning.

Belangrijk: De exacte voorwaarden en bedragen kunnen elk jaar veranderen. Het is daarom verstandig om de website van de Belastingdienst te raadplegen voor de meest actuele informatie of contact op te nemen met een belastingadviseur.

Wat moet je regelen voor een starterssubsidie?

Hoe vernieuwender en duurzamer je onderneming is, hoe meer regelingen er zijn waarop je aanspraak kunt maken. Wil je weten of je in aanmerking komt voor meerdere subsidies? Dan is het belangrijk dat je je richt op onderstaande activiteiten:

  • ontwikkelen en produceren van nieuwe producten;
  • investeren in energiebesparing;
  • uitstoot van schadelijke stoffen verminderen;
  • samenwerken met bedrijven in minder ontwikkelde landen.

Het aanvragen van een subsidie kan soms lastig zijn. Om de kans op toekenning van een subsidie te vergroten, kun je het volgende regelen:

  • vraag subsidie aan voordat je met iets nieuws begint. Als een product eenmaal is ontwikkeld, is een subsidieregeling meestal niet meer mogelijk;
  • de meeste subsidieregelingen werken met een inschrijfperiode. Let op dat je aanvraag op tijd indient;
  • voor alle subsidieregelingen is het essentieel dat je de administratie goed bijhoudt;
  • aangezien een accountantscontrole noodzakelijk is, zorg je ervoor dat je boekhouding op orde is.

Wil je meer weten over subsidies voor ondernemers? Kijk dan op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Hier vind je een overzicht met alle subsidies voor ondernemers.

Klaar om je onderneming te starten?

Wil je starten met je eigen onderneming? Zorg er dan voor dat je bovenstaande zaken hebt geregeld. Bij Younited® helpen we je graag bij je ondernemersactiviteiten, waaronder je boekhouding en belastingaangifte. Verder profiteer je van ons uitgebreide netwerk en unieke backoffice-ondersteuning. Ontdek hier hoe Younited® zelfstandig ondernemers ondersteunt.

 

Meer weten over zelfstandig ondernemen?

Schrijf je direct in en ontvang een maandelijkse update, vol inspiratie, innovatie en uitdagende opdrachten.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.
  • Ontvang 1x per maand onze Younited® update
  • Direct op de hoogte van de allernieuwste opdrachten
  • Boordevol inspiratie, innovatie, tips & tricks