Wanneer je net begint met ondernemen, heb je waarschijnlijk veel vragen. Er komen veel nieuwe dingen op je af, waarbij je niet altijd direct weet wat de beste manier is om iets aan te pakken. In deze blog vind je de antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen van startende ondernemers.
Moet ik mijn nieuwe bedrijf inschrijven bij de KVK?
Iedereen die een onderneming heeft of als rechtspersoon actief is, is verplicht zich in te schrijven bij het Handelsregister. Als je volgens de wet ondernemer bent, moet je je ook inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). De wet geeft aan dat je een onderneming hebt als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling om winst te maken. In de praktijk kan het soms lastig zijn om zelf vast te stellen of je voldoet aan de zogeheten ondernemerscriteria. Op de website van het KVK vind je een handige checklist of het verplicht en nodig is om je in te schrijven bij de KVK.
Ben ik verplicht een ondernemingsplan te schrijven?
Het is niet verplicht om een ondernemingsplan op te stellen, maar het wordt wel aangeraden. Een ondernemingsplan dwingt je namelijk om je plannen zo concreet mogelijk te maken en na te denken over alle aspecten van je onderneming. Hierdoor stijgt de kans dat jouw onderneming succesvol wordt. Meer informatie over het opstellen van een ondernemingsplan vind je hier.
Welke regels gelden binnen mijn branche?
Afhankelijk van de sector waarin je actief zal zijn, gelden er verschillende regels voor jou en je onderneming. Je moet bijvoorbeeld aan bepaalde wetgeving voldoen en zorgen dat je over de benodigde vergunningen bezit voordat je aan de slag mag. Op de website van de KVK vind je per vakgebied meer informatie over de regels die gelden binnen jouw branche.
Moet ik algemene voorwaarden opstellen?
Net als bij het ondernemingsplan is het niet verplicht om algemene voorwaarden op te stellen, maar is dit wel aan te raden. Overigens is het zo dat als je lid bent van een branche- of beroepsorganisatie je vaak wél verplicht bent om algemene voorwaarden te gebruiken. In dit geval is het de bedoeling dat je de door hen opgestelde algemene voorwaarden hanteert. Als je ervoor kiest om algemene voorwaarden op te stellen, dan kun je dit zelf doen of een jurist vragen om dit op zich te nemen. Wanneer je ervoor kiest om zelf je algemene voorwaarden te formuleren, is het handig om de ‘zwarte lijst’ en de ‘grijze lijst’ ernaast te houden. Deze lijsten bevatten informatie met welke soort voorwaarden je (mogelijk) niet mag hanteren.
Hoe bepaal ik mijn uurtarief?
Als startende ondernemer kun je je afvragen wat je per uur kunt rekenen voor jouw werkzaamheden. Je wilt misschien niet te hoog inzetten om jezelf uit de markt te prijzen, maar tegelijkertijd wil je ook geen inkomsten mislopen. In dit artikel in het Kenniscentrum van Younited® vind je handige tips voor het bepalen van je uurtarief als (startend) ondernemer.
Welke verzekeringen moet ik afsluiten?
Als ondernemer heb je naast je persoonlijke verzekeringen (zoals je zorgverzekering) ook te maken met zakelijke verzekeringen. Een aantal daarvan is verplicht. De Kennisbank van Younited® bevat een behulpzame blog waarin je meer leest over de verplichte en vrijwillige verzekeringen voor zelfstandig ondernemers.
Antwoorden op al je vragen als startende ondernemer
Bovenstaande vragen zijn natuurlijk slechts enkele voorbeelden van de vele vragen die je als startende ondernemer kunt hebben. Bij Younited® ondersteunen we zowel beginnende als ervaren ondernemers op verschillende manieren. Een van de manieren waarop we jou als ondernemer helpen, is door middel van de artikelen in ons kenniscentrum. Hier vind je meer informatie over zaken als belasting, overige financiën, juridische aspecten, ontwikkeling, zelfstandig ondernemen, pensioen opbouwen en starten als ondernemer. Zo worden jouw vragen als (startende) ondernemer en houd je je kennis actueel.