Waarom zou je kiezen voor een andere rechtsvorm?
Het veranderen van de rechtsvorm van je onderneming is een belangrijke, zakelijke beslissing. Maar waarom zou je dit overwegen? Er zijn verschillende redenen waarom ondernemers de overstap maken van een eenmanszaak naar een BV (Besloten Vennootschap) of VOF (Vennootschap onder Firma).
-
Aansprakelijkheid: In een BV is je persoonlijke aansprakelijkheid beperkt tot je inbreng. Dit betekent dat je persoonlijke bezittingen buiten schot blijven bij zakelijke schulden, terwijl je in een eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk bent.
-
Fiscale voordelen: Sommige ondernemers ervaren fiscale voordelen bij een andere rechtsvorm, zoals een gunstiger belastingtarief voor de winst.
-
Groei en samenwerking: Als je plannen hebt om je onderneming uit te breiden, partners wilt betrekken of investeerders wilt aantrekken, kan een BV of VOF een meer geschikte rechtsvorm zijn.
Stappenplan voor het wijzigen van je rechtsvorm
Je wilt de rechtsvorm van je onderneming wijzigen. Waar moet je beginnen? Concreet zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen:
-
Kies je nieuwe rechtsvorm: Er zijn verschillende rechtsvormen waar je uit kan kiezen, zoals een eenmanszaak, maatschap, VOF of BV. Blijf je alleen werken in je onderneming of ga je juist in een samenwerkingsverband verder? Een belangrijk verschil tussen de rechtsvormen heeft te maken met de aansprakelijkheid. Neem de tijd om te overwegen welke rechtsvorm het beste bij jouw situatie past. Laat je adviseren door een financieel of juridisch expert of ga op onderzoek uit bij de Kamer van Koophandel of de Belastingdienst.
-
Opstellen van de akte of overeenkomst: Voor sommige rechtsvormen kan het noodzakelijk zijn om een aanvullende overeenkomst of akte op te stellen. Wanneer je je onderneming omzet naar een BV moet je bijvoorbeeld een notariële akte opstellen, terwijl voor een VOF enkel een schriftelijke overeenkomst tussen de vennoten nodig is.
-
Inschrijving bij de Kamer van Koophandel: Je moet je nieuwe rechtsvorm inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Afhankelijk van welke rechtsvorm je kiest, kan het betekenen dat je je oude onderneming eerst moet uitschrijven. Je krijgt in de meeste gevallen ook een nieuw KVK nummer.
-
Fiscale aspecten: Je krijgt van de Belastingdienst een nieuw btw-identificatienummer. Zorg ervoor dat je de fiscale gevolgen van je wijziging goed begrijpt. Denk aan de gevolgen voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en/of de overdrachtsbelasting.
-
Overeenkomsten en contracten: Zorg ervoor dat je alle bestaande overeenkomsten, zoals contracten met leveranciers, klanten en eventuele leningen aanpast aan je nieuwe onderneming. Controleer ook of eventuele bedrijfsvergunningen nog steeds geldig zijn.
Kies een slimme timing
De tijd die het kost om van rechtsvorm te veranderen kan variëren afhankelijk van de complexiteit van je situatie en de snelheid waarmee je de benodigde stappen zet. Het proces kan enkele weken tot enkele maanden duren. Het is belangrijk om dit zorgvuldig te plannen en niet tot het laatste moment te wachten.
Wij staan voor je klaar
Als je overweegt je rechtsvorm te wijzigen, geef dit dan op tijd aan ons door. Heb je bijvoorbeeld lopende overeenkomsten of opdrachten op ons platform? Dan zorgen wij ervoor dat alle wijzigingen worden aangepast in je administratie.
Heb je een andere vraag? Wij zijn er om je te ondersteunen bij elke stap van je ondernemersreis. Samen komen we verder. Dat noemen we samen zelfstandiger ondernemen.