Verzekeringen voor ondernemers: Wat moet je weten?

Verzekeringen voor ondernemers: Wat moet je weten?

Als ondernemer draag je zelf de verantwoordelijkheid voor je inkomen, ook bij arbeidsongeschiktheid. En als je dan per ongeluk schade veroorzaakt bij een klant, moet je – als je niet verzekerd bent – zelf de portemonnee trekken. Het is daarom belangrijk om je als ondernemer te verdiepen in de verzekeringen. In deze blog bespreken we de belangrijkste ondernemersverzekeringen.

Verplichte verzekeringen

Als ondernemer moet je, net als iedereen, een zorgverzekering afsluiten. Ook ben je verplicht om elke maand via de inkomstenbelasting premie af te staan aan de volksverzekeringen. Heb je een auto van de zaak? Dan is het daarnaast wettelijk verplicht om een WA-verzekering af te sluiten.

Verder zijn er geen algemeen verplichte verzekeringen voor ondernemers. Bij sommige beroepen is het echter wel wettelijk verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Ook kunnen stakeholders een beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering eisen. Lees hieronder meer over deze verplichte verzekeringen.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Veroorzaak je schade of letsel bij een klant? Dan dekt je privéverzekering niet de kosten die hierbij komen kijken. Daarom is het een goed idee om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) af te sluiten. Deze verzekering dekt de aansprakelijkheidskosten wanneer je bijvoorbeeld per ongeluk koffie morst over de laptop van een opdrachtgever. Of wanneer een klant uitglijdt in jouw bedrijfspand en gewond raakt.

Een AVB is niet verplicht, maar een opdrachtgever, klant of leverancier kan er wel om vragen. Ook kan de brancheorganisatie waarin je werkzaam bent een AVB eisen. Bijvoorbeeld wanneer je met risicovolle machines of stoffen werkt. Lees meer over de AVB bij AON.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)

Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) ben je gedekt tegen financiële schade die kan ontstaan wanneer je een fout hebt gemaakt. Denk aan een verkeerd advies of een verkeerd opgesteld contract. Een BAV is verplicht voor ondernemers in adviserende beroepen, waaronder:

  • Financieel adviseurs

  • Advocaten

  • Accountants

  • Notarissen

  • Architecten

Ook als een BAV voor jou niet verplicht is, kan het verstandig zijn om er een af te sluiten. Lees meer over de BAV bij AON.

Zakelijke autoverzekering (WA-verzekering)

Met een zakelijke autoverzekering ben je verzekerd tegen schade die je aanricht wanneer je onderweg bent met de bedrijfsauto. Bijvoorbeeld wanneer je per ongeluk tegen een andere auto aanrijdt. Ook kun je je aanvullend verzekeren tegen onder andere ruitschade en diefstal. 

Een zakelijke WA-verzekering is verplicht wanneer je een auto hebt die op je bedrijfsnaam staat, of wanneer je met je eigen auto veel zakelijke kilometers rijdt. Lees meer over de zakelijke WA-verzekering bij AON.

Vrijwillige verzekeringen

Behalve verplichte verzekeringen zijn er ook vrijwillige verzekeringen die interessant zijn voor ondernemers. Denk aan een verzekering die de schade aan je bedrijfsinventaris dekt, bijvoorbeeld als gevolg van brand, storm of diefstal. Of een verzekering die de kosten dekt van juridische hulp bij onverwachte conflicten.

De bekendste vrijwillige verzekering voor ondernemers is misschien wel de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). De AOV biedt financiële zekerheid als je door ziekte of een ongeval niet meer kunt werken. Ondanks dat deze verzekering niet verplicht is, is deze wel sterk aan te raden. Benieuwd of een AOV een goede oplossing is voor jou? Doe dan de adviescheck bij AON en ontdek het antwoord.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Deze verzekering kan je een uitkering geven als je als zzp'er langdurig arbeidsongeschikt raakt. Voor ondernemers zijn er bij arbeidsongeschiktheid geen voorzieningen vanuit de overheid, behalve de bijstand. Het is aan jezelf om maatregelen te treffen voor als je ziek bent of langdurig arbeidsongeschikt.

Cyberverzekering

Cyberaanvallen komen steeds vaker voor, ook bij zelfstandig ondernemers. Met de Cyberverzekering ben je gedekt voor de gevolgen van cyberschade. Bijvoorbeeld als je gehackt wordt, of als er per ongeluk een datalek ontstaat.

Ongevallenverzekering

Deze verzekering kan je een uitkering geven als je als zelfstandig ondernemer onverwachts gewond raakt.

Rechtsbijstandverzekering

Deze verzekering kan je helpen met de kosten van een advocaat als je te maken krijgt met een zakelijk conflict. Met een Rechtsbijstandverzekering ben je gedekt voor de kosten, of krijg je juridische hulp en advies. 

Verzekeringen afsluiten

Wist je dat we ook verzekeringen voor zelfstandig ondernemers aanbieden in onze store?  Onze partners helpen je graag met een persoonlijk advies. Deze diensten zijn beschikbaar als je lid bent van ons platform, maar je kunt hier ook alvast een kijkje nemen.

 

 

Meer weten over zelfstandig ondernemen?

Schrijf je direct in en ontvang een maandelijkse update, vol inspiratie, innovatie en uitdagende opdrachten.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.
  • Ontvang 1x per maand onze Younited® update
  • Direct op de hoogte van de allernieuwste opdrachten
  • Boordevol inspiratie, innovatie, tips & tricks