Belastingaangifte doen over 2024? 12 tips

Belastingaangifte doen over 2024? 12 tips

Ieder jaar tussen 1 maart en 1 mei staan de computers weer te ronken op de kantoren van de Belastingdienst. In die periode kun je namelijk weer je aangifte inkomstenbelasting doen. Brand New Day heeft wat tips voor je.

1. Controleer altijd de automatisch ingevulde bedragen

Belasting betalen is niet per se een pretje. Maar je krijgt er een hoop voor terug: zorg van hoge kwaliteit, defensie, AOW, goede wegen… De lijst is lang. Veel Nederlanders betalen echter meer belasting dan van ze gevraagd wordt. Vaak door gebrek aan kennis, maar ook omdat ze niet goed letten op automatisch ingevulde gegevens. Het is natuurlijk enorm handig dat veel cijfers al automatisch zijn ingevuld en meestal kloppen ze ook, maar foutjes komen voor. Controleer daarom alle vooraf ingevulde gegevens goed.

2. Denk ook na over voorgaande jaren

Wanneer je aan de slag gaat, houd dan ook de jaren vóór 2024 in je achterhoofd. Misschien waren er toch aftrekposten waarvan je geen gebruik hebt gemaakt, of besef je nu in eerdere aangiftes een fout te hebben gemaakt. Tot vijf jaar na het betreffende jaar kun je de aangifte nog aanpassen.

3. Wacht niet te lang

Je hoeft natuurlijk niet op 1 maart om 00.00 uur met de slaap in de ogen in te loggen bij de Belastingdienst, maar het is wél slim om de belastingaangifte vóór 1 april te doen. Dan krijg je uiterlijk 1 juli je voorlopige aanslag. En dat is handig om twee redenen:

  1. Krijg je geld terug? Dan ontvang je dat binnen een week na de datum van de voorlopige aanslag. Je kunt dat geld meteen weer verder laten renderen op je spaar- of beleggingsrekening. Of uitgeven tijdens een welverdiende vakantie, dat kan natuurlijk ook.
  2. Moet je geld terugbetalen? Als je na de deadline van 1 mei aangifte doet, als je uitstel vraagt bij de Belastingdienst of als de Belastingdienst het niet eens is met je aangifte en je na 1 juli een aanslag stuurt, rekent de Belastingdienst rente. En met 6,5% op jaarbasis is die rente niet misselijk.

Schuif je dit soort klusjes het liefst zo ver mogelijk voor je uit? Of bent je toevallig net op wereldreis als de aangifte moet worden gedaan? Vraag dan uitstel aan. Dan verschuift de deadline waarop je aangifte binnen moet zijn naar 1 september 2025.

4. Benut het belastingvoordeel van je pensioenrekening

Heb je in 2024 een bedrag gestort op je pensioenrekening bij Brand New Day? Dat levert je niet alleen een mooi pensioenpotje voor later op, maar mogelijk ook flink wat belastingvoordeel. Bekijk hier stap voor stap hoe je je gestorte jaar- en reserveringsruimte correct opgeeft bij je belastingaangifte.

5. Maak gebruik van de aftrekposten

Aftrekposten verlagen het inkomen waarover je belasting betaalt. Je moet er zelf voor zorgen dat je de aftrekposten toepast om er voordeel van te hebben. Je storting op een pensioenrekening is een belangrijke, maar zeker niet de enige aftrekpost. Bijvoorbeeld:

– Als je in 2024 aan erkende goede doelen hebt gedoneerd, mag je het deel aftrekken dat groter is dan 1% van je verzamelinkomen. Doe je dit periodiek en heb je dit in een contract vastgelegd? Dan mag je de gehele schenking aftrekken.
– Heb je een koopwoning? Dan mag je mogelijk een aantal kostenposten van je belastbare inkomen aftrekken, zoals de hypotheekrenteaftrek.
– In sommige gevallen mag je zorgkosten aftrekken, zoals voor medicijnen, vervoer naar een zorgverlener en geneeskundige hulp.

Kijk voor een overzicht van alle aftrekposten op de website van de Belastingdienst.

6. Verdeel aftrekposten over jou en je (fiscaal) partner

Doe je samen met je partner aangifte? Dan is het zonde om je fiscale partnerschap niet optimaal te benutten. Je mag namelijk je aftrekposten verdelen per persoon, net zoals je wilt. Als je de aangifte doet, kun je gemakkelijk schuiven met de verdeling van de aftrekposten om de beste uitkomst te vinden.

7. Betaal je vermogensbelasting in box 3?

Ook dan doe je gewoon aangifte inkomstenbelasting. In de aangifte wordt gerekend met fictief rendement op je vermogen. De Hoge Raad heeft echter besloten dat dat in strijd is met de rechten van de mens en dat de belasting over werkelijk rendement gerekend moet worden. Als dat de afgelopen jaren op jou van toepassing was, heb je als het goed is al een brief gehad van de Belastingdienst. Als blijkt dat het werkelijke rendement lager ligt dan dit fictieve rendement, kun je vanaf deze zomer met het formulier ‘Opgaaf werkelijk rendement’ bewijzen dat er te veel belasting is ingehouden over je vermogen en kun je het te veel betaalde bedrag terugkrijgen.

8. Wisselt je inkomen over de jaren sterk?

Bij een sterk wisselend inkomen kan de middelingsregeling interessant zijn. Je neemt dan het gemiddelde inkomen van drie kalenderjaren achter elkaar en berekent de belasting die je hierover zou betalen. Vaak betaal je op deze manier minder belasting dan bij de ‘normale’ regeling waarbij jaren met een hoger inkomen zwaarder belast worden. Dat verschil kun je terugkrijgen zodra het boven een drempelbedrag uitkomt. Lees meer over deze regeling bij de Belastingdienst.

Wanneer zou de middelingsregeling voor jou interessant kunnen zijn?

– Als je als zzp’er werkt en een wisselend inkomen hebt
– Als je het afgelopen jaar minder of juist meer bent gaan werken
– Als je na je studie fulltime bent gaan werken
– Als je onbetaald verlof hebt opgenomen

Let op: de middelingsregeling is afgeschaft. De laatst mogelijke periode waarover je nog gebruik kunt maken van deze regeling is over 2022, 2023 en 2024. Een verzoek tot middeling kun je doen vanaf zes weken nadat je de laatste definitieve aanslag hebt ontvangen.

En dan nu wat praktische tips

9. Pak alle documenten er alvast bij

Mogelijk denk je: dat hoef je mij niet te vertellen. Maar je zult niet de eerste zijn die in maart de laptop openklapt om aan de belastingaangifte te beginnen, om zich vervolgens te beseffen dat het best handig was geweest om die jaaropgave en WOZ-beschikking alvast te hebben opgezocht.

10. Liever aangifte inkomstenbelasting via de app?

In veel standaardsituaties kan dat. Je kunt dan de app ‘Aangifte inkomstenbelasting’ van de Belastingdienst downloaden en daarmee aangifte doen. Er zijn echter ook aardig wat situaties waarin je toch aangewezen bent op de website van de Belastingdienst, bijvoorbeeld als je aftrekposten hebt, een huis hebt gekocht of een eigen onderneming hebt.

En tot slot nog een paar tips voor dit jaar

11. Wees die hoge aanslag voor!

Is je situatie sterk veranderd ten opzichte van vorig jaar? (Bijvoorbeeld omdat je flink meer bent gaan verdienen of een eigen onderneming bent begonnen.) Dan kan het gebeuren dat er in 2025 ongemerkt te weinig belasting ingehouden wordt. Als je dat aan ziet komen, of gewoon eens benieuwd bent, kijk dan naar je voorlopige aanslag op de website van de Belastingdienst. Daar kun je je verwachtingen voor dit jaar opgeven, waarna je een indicatie krijgt van het bedrag dat je te veel of te weinig aan belasting betaalt.

Als je moet betalen, kun je dat in termijnen doen en zo voorkomen dat je volgend jaar ineens een groot bedrag moet betalen. Als je geld terugkrijgt, bijvoorbeeld omdat je veel hebt gestort op een pensioenrekening, hoef je niet tot volgend jaar te wachten tot je je geld krijgt.

12. Je jaarruimte is flink groter geworden

In 2023 is de Wet toekomst pensioenen ingegaan. Dat betekende voor veel mensen een flink grotere jaarruimte, oftewel het bedrag dat je maximaal met belastingvoordeel mag inleggen op een pensioenrekening.

De grootste voordelen van pensioenbeleggen?

Je betaalt geen vermogensbelasting over het geld op de pensioenrekening en je mag 35,8% tot 49,5% verrekenen met je inkomstenbelasting. Je betaalt deze belasting pas wanneer je het geld na je AOW-datum laat uitkeren, als de tarieven voor de inkomstenbelasting vaak lager liggen.

Regel je pensioen eenvoudig via Younited® en Brand New Day

Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk om op tijd na te denken over je pensioen. Younited® helpt jou hierbij, samen met Brand New Day. Dankzij onze samenwerking kun je nu kosteloos een start maken met je pensioenopbouw.

Zo bouw je op een flexibele manier aan een financieel zorgeloze toekomst. Wil jij meer weten? Begin vandaag nog en claim jouw korting.

Regel je pensioen eenvoudig via Younited® en Brand New Day

Meer weten over zelfstandig ondernemen?

Schrijf je direct in en ontvang een maandelijkse update, vol inspiratie, innovatie en uitdagende opdrachten.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.
  • Ontvang 1x per maand onze Younited® update
  • Direct op de hoogte van de allernieuwste opdrachten
  • Boordevol inspiratie, innovatie, tips & tricks